De Phillip Bloemendal Prijs stimuleert jong journalistiek presentatietalent in de media.

Saskia Houttuin bekroond tot grootste journalistieke presentatietalent

Hilversum, 13 december 2018 – De Philip Bloemendal Prijs voor jonge talentvolle journalistieke presentatoren in de media, die vanmiddag voor de negende keer werd uitgereikt, is gewonnen door Saskia Houttuin. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontving zij uit handen van cabaretier en woordkunstenaar Wim Daniëls, een cheque ter waarde van 3.500 euro te besteden aan een opleiding om zich verder te professionaliseren in het vakgebied.

als correspondent Afrika voor RTL Nieuws vanuit Nairobi in Kenia geeft Saskia Afrika een gezicht. Zo maakt ze, vrijwel altijd alleen, korte achtergrondreportages in een nieuwsprogramma waarin ze veelal mensen introduceert waarmee je je als kijker kunt identificeren. Script, beeld, geluid, interviews en stand up presentatie, allen met groot vakmanschap gemaakt. Met heldere teksten en goede beeldvoering vertelt Saskia het verhaal. Als Saskia zichzelf in beeld brengt is ze innemend en overtuigend. Om zo, solo opererend, je eigen stem en stijl te vinden is bijzonder knap. De duiding in haar presentatie wordt opgebouwd met begrijpelijke taal die goed te volgen is voor iedere kijker. Onder moeilijke condities maakt Saskia heldere keuzes. De jury is dan ook van mening dat hier een uitstekende vakvrouw met een belangrijke taak bezig is. jury

De jury, bestaande uit Jan Westerhof (voormalig directeur Radio NPO), Suzanne Bosman (Radio1, EenVandaag), Sofie van den Enk (KRO, winnaar Philip Bloemendal Prijs 2008), Antoin Peeters (presentator RTL Nieuws) en Eva Cleven (winnaar Philip Bloemendal Prijs 2016) koos begin november unaniem uit 23 aanmeldingen drie genomineerden; Sahil Amar Aissa (presentator, columnist en acteur bij o.a. BNNVARA en KRO-NCRV), Saskia Houttuin (Correspondent Afrika bij RTL Nieuws) en Charlotte Nijs (presentatrice Hart van Nederland bij SBS6).

De Stichting Philip Bloemendal Fonds, opgericht in november 2001, heeft zich met deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs ten doel gesteld het doorgeven van kwaliteitsbesef aan nieuwe generaties journalistieke presentatoren. Effectief en zorgvuldig taalgebruik is hierbij een belangrijk criterium. Eerdere winnaars waren Brecht van Hulten (2002), Lucella Carasso (2004), Wouter Zwart (2006), Sofie van den Enk, (2008), Ajouad el-Miloudi (2010), Luuk Ikink (2012), Arman Avsaroglu (2014) en Eva Cleven (2016).

Naast Beeld en Geluid als vaste partner van het bestuur en de prijs, wordt de prijsuitreiking ondersteund door de gemeente Hilversum en United.